Ga naar beginpagina
Open de website van het Buqi Instituut 
Filosofie
  Jing Dong Jing
  Energielichaam

Geschiedenis
  Vechten
  Gezondheid
  Helen

Kennislijn (Lineage)
  Xia ZiXin
  Professor Yao HuanZi

Oefeningen - individueel
  Staande oefeningen
  Taiji 37 vorm
  Zwaardvorm

Oefeningen - met partner
  TuiShou (duwende handen)   SanShou
  Zonder aanraken

Het energielichaam

Een lichaam buiten het lichaam

Het concept van het ‘lichaam buiten het lichaam’ kan helpen bij het ontwikkelen van mentale kracht en het zuiveren van het lichaam van negatieve factoren.

Tijdens Taiji oefening is de intentie steeds het lichaam te openen en te laten groeien. Hiervoor worden alle gewrichten ontspannen en gestrekt tegelijkertijd. Om een goede opening te bereiken in alle gewrichten, is het belangrijk de mentale concentratie ver weg te leggen, zo ver als mogelijk. Hier komen bijvoorbeeld oefeningen vandaan als ‘duwen naar de horizon’ of ‘duwen naar de wolken’.

De combinatie van geopende gewrichten en een mentale richting brengt een reactie teweeg in het lichaam. Negatieven factoren komen in beweging en worden naar buiten gebracht. Naarmate het lichaam in de loop van de tijd zuiverder wordt (vrijer van blokkades), zal een interne kracht ontstaan. Deze kracht opent de gewrichten en volgt de geest in zijn richting, ook buiten het lichaam. Dit proces doet het ‘energielichaam’ van de beoefenaar groeien. Het fysieke lichaam is in zijn afmetingen beperkt, maar de combinatie van lichaamshouding en mentale kracht heeft een onbeperkte groeipotentie. Door beoefening van staande oefeningen in combinatie met vorm ontwikkelt het energielichaam en kan dit het formaat van de kosmos benaderen (contact maken met de kosmos). Dit heeft een positief effect op de gezondheid en het kan allerlei speciale functies opwekken. Hoe groter het energielichaam groeit, hoe beter.

Het groeien van het energielichaam zal ook het fysieke lichaam doen groeien en zal de wervelkolom openen en flexibeler maken. Een geopende wervelkolom heeft een positief effect op de lichaamshouding en de gezondheid. Bovendien maakt het iemand minder vatbaar voor negatieve emoties.

Een andere effect van het ‘groot groeien’ is het openen van de Zhong Mai, het centrale energiekanaal van het lichaam. Wanneer deze geopend is, werkt hij als een soort ‘antenne’ voor kosmische informatie. Naarmate deze antenne zich meer ontwikkelt, kunnen allerlei speciale functies tot uiting komen. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is het krijgen van inspiratie of een goed idee, vaak ’s-ochtends bij het wakker worden.

Copyright © Buqi Instituut